Hoş Geldin Boğaziçili!

İlkini 26-27 Eylül’de düzenlediğimiz oryantasyon hem öğrenci kulüpleri hem de Boğaziçi öğrencileri için keyifli anlara sahne oldu. Bu günlerde kulüpler yeni üyelerini bünyelerine katabilmek için var gücüyle çalıştı. Boğaziçi Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Kulübü olarak yeni üyelerimize kapımızı açtık. Hazırladığımız oryantasyon paketlerimizle, çekilişlerimizle, çarklarımızla, dondurma dolabımızla ve DİMA ekibimizin hazırladığı “BOUN101” oryantasyon ekimizle sizlere sıcak ve samimi bir “Hoş Geldin!” dedik. 23 Ekim’de düzenlenecek olan tanışma toplantımıza ve pazartesiden perşembeye düzenlediğimiz alt kurul toplantılarımıza hepinizi bekliyoruz.

Yemekhane Kaosu

Okul yemekhanesi de okulun diğer yerlerinde var olan kalabalıktan payını aldı. Kuzey yemekhanedeki yemek kuyruğu, Eğitim Fakültesinin önüne kadar uzanırken Güney yemekhanede ise sıra, yokuş boyunca devam ediyor. Yemekhane öğlen ve akşam yaklaşık 2 saat boyunca servis sağlasa  da yemekhanedeki kuyruğun, neredeyse sürekli varlığını sürdürmesi yetkilileri farklı çözümler sunmaya itti. Geçen yılların aksine bu yıl yemekhane önünden alınabilen yemek poşetleri, sırayı beklemek istemeyen öğrenciler için iyi bir alternatif oldu. Bu çözüm sadece yemek yemek için az vakti olan öğrencilere fayda sağlamakla kalmadı aynı zamanda yemekhane kuyruğundaki yoğunluğu azaltma konusunda da etkili oldu.

Geçen yıl 2,60 TL olan kahvaltı ücreti bu yıl 5 TL ye; 4,10TL olan öğle ve akşam yemeğinin ücreti ise  7,50 TL ye çıkarıldı. Yapılan zamların yanı sıra eskiden kahvaltıda sürekli çıkan yiyeceklerin belli günlere bölünmesi de öğrencileri hayal kırıklığına uğrattı. Öğrencilerin aynı fiyata yemek yiyebileceği başka bir yer olmadığından, yapılan zamlara rağmen yemekhane, hala yoğun bir şekilde öğrencilerin tercihi oluyor.

Derste Yer Yok, Yerde Ders Var

Yeni dönemin 28 Eylül’de başlamasıyla okulumuzdaki öğrenci sayısının artışı her alanda kendini hissettirmeye başladı. Normalde zaten öğrencileri zorlayan bir gün olan ders seçim günü, sistemin çökmesi ve öğrencilerin istedikleri seçmeli dersleri sınıf kapasitelerinin yeterli olmadığı gerekçesiyle alamadıkları hatta zorunlu bölüm derslerini alırken bile zorluk yaşadıkları bir gün oldu.

Bunun yanında kitle derslerine katılan öğrenci sayısının fazlalığı hocaları bile şaşırttı. New Hall’de olan derslerde öğrencilerin sınıflara sığmadığı dersi merdivenlerde oturarak ya da ayakta dinlemek zorunda kaldığı dersler yaşandı. Ayhan Şahenk’teki derslerde salonda yaşanan teknik sıkıntılardan dolayı bazen dersler iptal edildi. Yaşanan olumsuzluklar küçük ve önemsiz gibi görünse de çoğu öğrencinin okula olan motivasyonunu ciddi ölçüde etkilendi.

Superdorm Çok Da Süper Değil

Öğrencilerine daire tipi şeklindeki odalarıyla hizmet veren okulumuzun özel öğrenci yurdu Superdorm’a yurt kapasitelerini arttırma çalışmaları sonucunda yeni ranzalar yerleştirildi. Dairelerin salon bölümlerine üçer adet ranza eklendi, ayakkabı dolapları bölmelere ayrılarak yeni öğrenciler için dolap olarak ayarlandı. Bu durumun hem eski öğrenciler hem de yeni öğrenciler için olumsuz bir durum olduğunu yurtta kalan öğrenciler bizlere iletti.

Kapanamayan Kilyos Devri

Hazırlık eğitiminin, Kilyos Sarıtepe Kampüsünden Anadolu Hisarı Kampüsüne taşınması ile Kilyos kampüsündeki yurtlara lisans öğrencileri yerleştirildi. Kilyostan Güney Kampüse ulaşım, 59RK ile  yaklaşık 1-1.30 saatte sağlanıyor.Sarıtepe kampüsünden okula ulaşımın başka bir yolu olmadığından Kilyosta kalan bütün öğrenciler bu otobüs için sıraya girmek ve sıra bekleyeceği için de daha da erken kalkmak zorunda kalıyor. Sabah 9 da dersi olan ve Kilyosta kalan bir öğrencinin yaklaşık 06.00 da uyanması gerekiyor. Sefer sıklığı ise yarım saatte bir olan bu otobüs işleri öğrenciler için oldukça zor hale getiriyor. Umuyoruz ki yakın zamanda  az sefer ve çok insandan kaynaklanan otobüs kuyruğu ile ilgili bir çözüm bulunur.

Kilyosta kalan öğrenciler için iyi haberler de var. 14-15-16 Ekim tarihlerinde Kilyos Sarıtepede kalan öğrencilerden yaklaşık 290 kişiye Kuzey-Güney-Uçaksavar Yurtlarına taşınma hakkı verildi. Çoğunluğu kadın olan bu öğrencilerin seçilme öncelik listesi ise yurtlar.boun.edu.tr‘de yayınlandı. Bir sonraki öğrenci transferinin ne zaman olacağı veya olup olmayacağı ise henüz bilinmiyor. Yurtlar ve Konular Şube Müdürlüğü tarafından belirli periyotlarda (boşluklar oranında) transferler yapılacağından başka bir açıklama henüz yok.

Memleketten Yurtsuzluğa

Boğaziçi Üniversitesi kontenjan problemiyle yine karşı karşıya kaldı. Hazırlık eğitiminin Kilyos’tan Anadolu Hisarı Kampüsü’ne taşınması, yurt sorununu da beraberinde getirdi. Bazı öğrenciler Anadolu Hisarı Kampüsünde bulunan KYK yurduna yerleşirken bazı öğrencilerde Kandilli Kampüse yerleşti fakat hazırlıklara tahsis edilen bu yurtlar, hazırlıklara yetersiz kalarak kimseleri şaşırtmadı. Gelgelelim ki  yeni sömestra girdik, girdik ama birazımız eksik girdik. Hazırlık öğrencileri eğitim öğretime lisans öğrencilerine nazaran geç başladı. Boğaziçililer yüksek başarı ile girdikleri üniversitemize, yüksek umutlar ile giremediler.

Yeni Hayatına Hoş Geldin Boğaziçili!

“Tüm derslere düzenli katılacağım ve deli gibi çalışacağım.” diyorsan lütfen bu köşeyi oku.

Boğaziçi’nin sana sunduğu ‘en büyük’ fayda ne biliyor musun?  Sosyal çevre.

Tabi ki derslerine düzenli katılmak, verilen ödevleri zamanında yapmak ve hocaların dediğini uygulamak önemli.  Ama, sadece bunları yapıp okuldan mezun olursan, Boğaziçi’nin asıl hazinesinden mahrum kalırsın.

Bir örnek vereyim: Boğaziçi’nden mezun olmak üzeresin.  Kendine staj arıyorsun.  X şirketine CV gönderiyorsun ve çağrılıyorsun.  Sana neler soracaklar?

“GPA (Genel Not Ortalaması) kaç?  İngilizce hazırlık sınavından ne ile geçtin?”

Bu soruları bekliyorsun, değil mi?  Eğer hedefin sadece notlarını yüksek tutmaksa yanılma ihtimalin yüksek olabilir.  Bu sorulara “3,90 ve A ile geçtim” demen tabi ki etkili olur.  Bu ortalamalara önem veren şirketler var.

Ancak, Z kuşağına hitap eden ve günümüzdeki şartlara ayak uydurmaya çalışan şirketlerin önem verdiği konu başka olabilir.

Mülakatta yüzlerce soru arasında çıkabilecek tahmini sorular:

Boğaziçi’nde ders dışında neler yaptın?
Network’un (arkadaş çevren) nasıldı?
Hangi kulüplere katıldın?
Kulüplerde yönetim kurulunda yer aldın mı?
Üniversitedeyken kendi girişimini kurdun mu?
Boğaziçi’nin sana en büyük katkısı ne oldu?

ÖZET: Samimi ol ve Boğaziçi’ndeki arkadaş çevreni genişlet.  Ne kadar çok Boğaziçili ile samimi arkadaşlık kurarsan, üniversitedeyken ve mezun olduktan sonra o kadar çok faydasını görürsün.

☺

Hamit CAN – bucampus 

Daha önce neler oldu?

 

Güney Kampüste erkek yurdunun altında bulunan Student Lounge bir zamanlar Starbucks olarak kullanılmaktaydı. Fakat Starbucks’ın Boğaziçi Üniversitesindeki varlığı çeşitli tepkilerle karşılaştı. Starbucks’a karşı yapılan eylemler neticesinde Starbucks Boğaziçi şubesi kullanımına son verdi. Bu haber, Dinamik Gazete’nin Aralık 2011’deki 64. sayısına kapak olmuştu.

Bültenimizin bu haftaki anketinde, okulda kahve zincirinin olup olmaması hakkındaki görüşlerinizi merak ettik. Ankete katılmak için sizi aşağıdaki linke davet ediyoruz. 🙂

https://forms.gle/HnTtMnS1CTFASLHr7

2 Kasım’da yayınlanacak  Dinamik e-bülten’den ya da @dinamikboun Instagram sayfamızdan anket sonuçlarına ulaşabilirsiniz.

Son olarak, seninle paylaştığımız Boğaziçi Bülteni ile ilgili fikirlerini merak ediyoruz. Senin okul gündemindeki olaylarla ilgili düşüncelerin neler, okulda karşılaştığın ve haber niteliği taşıyan, bir sonraki bültende görmek istediğin konular neler?
Bizimle aşağıdaki link üzerinden fikirlerini paylaşırsan çok seviniriz.

https://forms.gle/JLJnevrYHuYBmTE46