Influencer kelimesi her geçen sene popülaritesini arttırıyor değil mi? Peki tam olarak ne anlama geliyor bu kelime? Aslında basitçe bir kitleyi influence eden, yani yönlendiren kişilere influencer deniliyor. Peki nasıl oldu çok kısa bir sürede sayıları bu kadar arttı ve karşımıza her yerde çıkmaya başladılar? Bu sorunun cevabı olarak dijitalleşen dünya verilebilir. Sosyal medyadan çıkmadığımız bir dönem geçiriyoruz, tüketim acayip şekilde arttı. E bunu gören markalar da doğal olarak sosyal medyayı kocaman bir reklam panosu olarak görüyor ve bunun sonucunda influencerların sayısı gittikçe artıyor. Sonuç olarak, markaların pazarlama stratejileri doğrultusunda sosyal medyada çok takipçisi olan kişilere yani influencerlara ihtiyacı vardı.
Her ortaklık işte olduğu gibi işbirliği yapan iki tarafın da memnun olması gerekir. Bu durumda da hem markalar hem de influencerlar doğru bir ortaklık aramaktadırlar. Bu ortaklığın belirlenme sürecinde öne çıkan bazı unsurlar vardır. Bunlardan bana göre en önemlisi hedef kitle analizidir. Markalar, hedefledikleri kitleye uygun bir influencer arayışında olmak zorundalar. Aksi takdirde, influencer üzerinden yaptıkları reklam istedikleri kesime ulaşmadan öylece kaybolur gider. Hedef kitlenin belirlenme sürecinde ajanslar ve markaların pazarlama departmanlarının dikkatli olması bu yüzden çok önemlidir. Örneğin yüksek besin değerlerine sahip, sporculara yönelik atıştırmalıklar üreten bir markanın sağlıklı tarifler yapan olan bir influencer bulması optimal pazarlama başarısını ortaya çıkaracaktır. Influencer seçimi yapılırken dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli husus da yapılan işbirliğinin doğal olmasıdır. Yani ürünü kullanarak takipçilerine tanıtacak influencerın, ürünü gerçekten severek ve isteyerek kullanması gerekir. Yapay gerçekleşen işbirliklerinin doğal olanlara nazaran daha başarılı olduğu da bir gerçek.
Markaların influencerlarla çalışma isteğinin son dönemlerde çok olmasından tabii ki markalar da oldukça yararlanıyor. Bu pazarlama yönteminin tercih edilmesinin ana sebeplerinin birinden bahsetmek istiyorum: Fiyat-performans oranı. Markaların, sosyal medyadaki gibi büyük kitlelere ulaşabileceği platform sayısı çok kısıtlı. Takipçi sayıları milyonları bulmuş influencerların yerini ancak televizyonda verilen reklamlar tutabilir. Fakat televizyonda reklam vermenin bedeli de oldukça dudak uçuklatıcı. Tabii ki influencerlar anlaşmalarında konuşulan paralar da az değil fakat fiyat-performans açısından influencer marketingin sundukları tartışılmaz.
Kutay Özcan