Özellikle son yıllarda, uzun zamandır yukarıya doğru olan ivmesini çok daha keskinleştiren oyun sektörü, mobil oyunların gelişimi ve Metaverse kavramının da ortaya çıkmasıyla hayatımızda da çok daha önemli ve büyük bir yer kazandı ve kazanmaya devam edecek. Öncelikle belki de hayatımıza da yeni bir bakış açısı kazandırmaya aday olan Metaverse kavramı aslında 1995 yılında Virtual Boy’un piyasaya sürülmesiyle küçük bir göz kırpmıştı bize, fakat biz onu yeni yeni tanımaya başladık ve bu birlikteliğin de uzun bir süre olacağı ve hayatımızın her alanında yer alacağı aşikâr. Virtual Reality artık her ne kadar sadece oyun sektörüyle anılmasa da dünya çapında yüz milyarlarca dolarlık oyun sektörünün içinde kendisine %1’den fazla pay edinmiş durumda ve bunun artarak devam edeceği tahmin ediliyor.

Tabii oyun sektörü son senelerini sadece VR kavramıyla geçirmedi, özellikle son zamanlarda 7’den 70’e çığ gibi büyüyen mobil oyun sektörü artık birçok girişimin de anahtarı. Neredeyse her ay yeni bir ‘milyar dolarlık’ satın alım haberi duyduğumuz mobil oyun sektörü dünya genelinde genel oyun sektörünün %48’ini kapsayarak hayatımızdaki yerini açıkça bizlere belli ediyor. Bunun yanında oyun dediğimizde aslında çoğumuzun aklına ilk gelen ünlü oyunları barından PC oyun sektörü ise bütün piyasanın %23’ünü kapsamakta. Bunun birçok farklı sebebi olsa da başlıca sebeplerinden biri mobil oyun sektörünün daha dinamik ve daha hızlı kendini yenileyebiliyor olması. Bir mobil oyunu geliştirmek ve piyasaya sürmek maliyet ve zaman açısından çok daha kısa olduğu için market talebinin yönelimine göre kendini çok daha hızlı değiştirebilen bir sektör. Buna aslında en büyük örnek son birkaç yıldır top chart’ları işgal eden Hyper-Casual oyunlar. Bu oyunların yapım maliyetleri ve oyunların yapımına harcanan zaman her ne kadar az olsa da getirileri bir hayli yüksek. Peki neden? Çünkü bu oyunlar oyuncusunu da çok uğraştırmayan, günlük hayatta her yerde her zaman oynayabileceğiniz ve oldukça kısa zaman alan oyunlar. Anlayabileceğimiz üzere hayatımızın koşuşturmacaya dönmesine bile oyun sektörü hızlı bir şekilde ayak uydurabiliyor. 

Hayatımız gitgide daha hızlı değişiyor ve bunu durdurmanın bir yolu yok. Oyun sektörü dahil her sektör de buna ayak uydurmak zorunda. Metaverse’ün de bize gösterdiği gibi aslında oyun sektörü hayatımızın her alanına uydurulabilecek uçsuz bucaksız bir sektör, bu nedenle bu pazarın bütün dallarıyla birlikte çok daha büyük bir hızla büyüyeceğine ve gittikçe hayatımızda da çok daha büyük yerler edineceğine dair inancım tam.

  Baran Ataş